De Doorn Kroon

De Doorn Kroon

1. voorgevel voor
2. voorgevel na
3. achtergevel voor
4. achtergevel na
5. opkamer na
6. badkamer na

DE DOORN KROON

Architecten Beeck & Hermans bvba

Adres: Nonnenstraat 16 te Mechelen

Opdrachtgever: Dhr. en Mevr. Dirix – Hofmans

Periode: 2017 – 2018

 

De Doorn Kroon is een begijnhofwoning van einde 16de eeuw begin 17de eeuw, bestaande uit een voorhuis, een achterhuis en een stadstuintje. Er zijn 3 grote bouwfasen met als eerste fase het voorste diephuis, als tweede fase het achterste diephuis en als derde fase de toevoeging van een extra verdieping op het achterste diephuis. Vermoedelijk zijn alle drie de fasen te situeren in de 17de eeuw. In de 18de eeuw gebeurden er aanpassingswerken aan het interieur, getuige hiervan zijn de stucwerkplafonds met lijstwerk en drie mooie schouwen die typisch zijn voor de 18de eeuw.
Het pand werd in 2003-2004 reeds gerenoveerd maar gezien er zich ondertussen verschillende bouwfysische problemen hebben gemanifesteerd en de woning recent een nieuwe eigenaar kreeg, drong een nieuwe restauratie en herinrichting zich op. De begijnhofwoning werd terug ingericht als eengezinswoning om het aan te passen aan de hedendaagse comforteisen en om een extra slaapkamer te creëren.
De gevelconfiguratie en ruimte-indeling bleven grotendeels behouden, enkel de zolder kreeg een nieuwe indeling om er een extra slaapkamer te kunnen voorzien en in de achtergevel werd een nieuwe raamopening gemaakt om de leefruimte visueel meer met de tuin te verbinden. De nieuwe raamopening werd ingevuld met een nieuw stalen raam in een fijne detaillering, omwille van de homogeniteit werd de (recente) houten deur in de achtergevel ook vervangen door een stalen beglaasde deur. De zolder werd volledig heringericht met een nieuwe tussenwand uitgelijnd op het eerste spant en een nieuwe badkamerinrichting, ook de badkamer op de eerste verdieping werd integraal vernieuwd.
De historische gevels werden zacht gereinigd, plaatselijk hersteld en opnieuw geschilderd volgens de historische kleurstellingen, zijnde rood met beige imitatiespeklagen voor de voorgevel en wit voor de achtergevel. Het buitenschrijnwerk werd waar nodig hersteld en volledig herschilderd. De muren boven de kelderruimte werden geïnjecteerd tegen opstijgend vocht. Waar er in het interieur vocht- en zoutproblemen waren, werd het pleisterwerk verwijderd, bijkomende zoutwerende membranen aangebracht en vervolgens herpleisterd.