Douglas dit Scott

Douglas dit Scott

W1. Voorgevel
W2. Achtergevel
W3. Keuken
W4. Schouw gelijkvloers
W5. Vergulde sjabloneringen
W6. Schouw-behang
W7. Behang
W8. Badkamer
W9. Schouw en kamer verdieping
W10. Detail schouw
W11. schouw en stucwerk
W12. Bestaande doorgang:nieuwe trap
W13. Schouw met eierlijst
W14. Detail stucwerk

DOUGLAS DIT SCOTT

Architecten Beeck & Hermans bvba

Adres: G. De Stassartstraat 8 te Mechelen

Opdrachtgever: Bisdom Mechelen – Brussel

Periode: 2009-2010

Hotel Douglas dit Scott is gelegen in de Sint-Jansparochie, een wijk die in de 17de en 18de eeuw het woonkwartier vormde van de leden van de Grote Raad van Mechelen. Dit verklaart ook de rijkelijke afwerking van het pand, dat teruggaat tot de 15de – 16de eeuw. Het achterhuis, te situeren in het midden van de 16de eeuw, heeft een plafond met renaissancistische groteskendecoratie, die getuigen van de invloed van Cornelis Floris en die uniek zijn voor de stad Mechelen en Brabant. In de 18de eeuw werd het interieur aangepast aan de toen heersende mode, waarvan nog fraaie lambriseringen en stucplafonds bewaard zijn. Het bouwhistorisch onderzoek werd uitgevoerd door studenten, onder begeleiding van L. Van Langendonck. L. De Clercq voerde het materiaaltechnisch onderzoek uit naar de verschillende afwerkingen van de belangrijkste ruimten. Het pand werd in zijn nieuwe functie opgevat als twee wooneenheden doch met gemeenschappelijke ruimtes en inkom. Dit gebruik beperkt de eisen naar brandveiligheid en aparte circulatie, ingrepen die voor dit monument te zwaar zouden zijn. Andere noodzakelijke ingrepen, zoals het inbrengen van sanitaire cellen, toiletten, keuken en lift werden uitgevoerd met respect voor de ruimtes en enkel op die plaatsen waar dit aanvaardbaar is, zonder hierbij historisch materiaal te verliezen. Nieuwe deuropeningen werden onzichtbaar in de muur weggewerkt zodat het originele ruimtegevoel van elke kamer bewaard bleef. De lift werd gepositioneerd buiten het gebouw op de plaats van een 20ste-eeuwse aanbouw. De wanden van de schacht werden beglaasd zodat de oorspronkelijke buitenmuren leesbaar blijven. Het interieur werd volledig gerestaureerd, waarbij ook de kleurstelling historisch bepaald is.