In den Roden Schilt

In den Roden Schilt

W1. Voorgevel voor
W2. Voorgevel na
W3. Detail voorgevel
W4. Deur
W5. Interieur
W7. Interieur
W8. Gang

IN DEN RODEN SCHILT

Architecten Beeck & Hermans bvba

Adres: Sint-Katelijnestraat 73 te Mechelen

Opdrachtgever: Stad Mechelen

Periode: gefaseerde uitvoering van 2010 – 2015

De initiële bouwperiode van het pand is aan de hand van de cartouches boven de vensters in de voorgevel te situeren in 1627, wat ook in het interieur kon bevestigd worden a.h.v. consoles, balksloefen, sporen van kleigewelven,… Een grote en ingrijpende bouwfase is te situeren in 1877, waarvan een bouwaanvraag teruggevonden is. Hieruit bleek dat er aan het oorspronkelijke huis van twee bouwlagen een derde bouwlaag is toegevoegd, in neobarokstijl geïnspireerd op het oudste gedeelte. Sinds midden 20ste eeuw was de woning in gebruik als winkel en kwamen er verschillende winkelvitrines. Het pand “In den Roden Schilt” werd terug ingericht als ééngezinswoning, waardoor de winkelpui overbodig werd en er terug kon gegaan worden naar een historisch verantwoorde indeling van gevel en interieur. De inkomdeur kwam terug op de 19de-eeuwse positie te staan. Deze deur geeft uit op een inkomhal/gang, waarvan de bepleisterde plafonds met lijstwerk teruggevonden werden onder de verlaagde plafonds van de vroegere winkelruimtes. Deze plafonds werden zorgvuldig gerestaureerd. De aangrenzende kamers werden voorzien van paneeldeuren, deels nog aanwezig, deels aangevuld. In de gang werd een cementtegelvloer gelegd, waarvan de kleuren en patronen gebaseerd zijn op het resterende gedeelte van de gang, waar de tegels behouden bleven. In de 2de plaats werd de marmeren schouw hersteld en een planken vloer geplaatst. Achteraan kwam een hedendaagse bepleisterde aanbouw in de plaats van een vroeger 20ste-eeuws slagersatelier.