Jezuïetenkerk Lier

Jezuïetenkerk Lier

W1_Voorgevel
W2_ Zijgevel
W3_Glasramen
W4_Detaildakkapel
W5_Nieuwbouw
W6 Interieur nieuwbouw
W7 Nieuwbouw inkom
W8 Nieuwbouw annex
W9 Interieur voor
W10 Grondplan
W11 snede
W12 Doksaal

Jezuïetenkerk Lier

TV Architecten Beeck & Hermans bvba & Architectenatelier Verwilt-Cautreels

Adres: Berlaarsestraat 12 te Lier

Opdrachtgever:           Open-Monumentenvereniging Eduard Bressinck

Periode: Exterieur 2008-2010 Nieuwbouw 2012 -2014 Interieur in premie-aanvraag

 

De voormalige Jezuïetenkerk werd opgetrokken in 1749-1752 in een laatbarokke stijl en is de laatste Jezuïetenkerk, voor de orde werd ontbonden. Na jaren van verwaarlozing kwam de kerk in handen van de vzw Eduard Bressinck. De vzw stelde zich als missie het creëren van een kunstencampus waar cultuur en onderwijs hand in hand gaan (de academie voor muziek, woord en dans is gelegen in het voormalige retraitehuis). Via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester werd het project toegewezen aan de TV Architecten Beeck & Hermans bvba en Architectenatelier Verwilt-Cautreels, zodat beide deelopdrachten, restauratie en nieuwbouw hand in hand gaan. De kerk wordt gerestaureerd en herbestemd als concertzaal, ontsloten via de nieuwbouw met foyer en leslokalen. In een eerste fase werd het exterieur gerestaureerd, de gevels en de daken, waarbij de glasramen voorzien werden van een akoestische voorzetbeglazing. Tegelijkertijd werd een akoestisch inkomportaal voorzien, zodat concerten kunnen doorgaan. De nieuwbouw omhelst een grote beglaasde foyer, vestiaire en sanitair en op de verdieping akoestische leslokalen. Soberheid en functionaliteit waren bij het concept belangrijke begrippen en het gebruik van hedendaagse technieken en materialen gebeurde met respect voor en in harmonie met het oude. In een volgende fase zal het interieur gerestaureerd worden naar de oorspronkelijke barokke toestand. Tegelijkertijd worden nieuwe ingrepen gedaan voor de herbestemming tot concertzaal. In het hoogkoor zal een podium worden geplaatst, in het schip een licht hellende tribune voorzien en achteraan een ‘zwevend’ balkon, los van de muren zodat de kerkruimte nog steeds ervaren wordt.