OLV Hanswijkbasiliek

OLV Hanswijkbasiliek

W1. Voorgevel
W2. Stabiliteit ZB west
W3. Stabiliteit ZB west
W4. ZB west na
W5. Glasraam ZB
W6. Koepel
W7. Glasraam koepel
W8. Kapiteel koepel
W9. Bas-reliëf
W10. Bas-reliëf
W11. Detail bas-reliëf oost
W12. Detail BR oost
W13. Detail BR oost
W14. Detail BR west
W15. Kerkvader

ONZE-LIEVE-VROUW van HANSWIJKBASILIEK MECHELEN

 

Architecten Beeck & Hermans bvba

Adres: Hanswijkstraat te Mechelen

Opdrachtgever: Stad Mechelen

Periode: Masterplan 2007 – Onderzoek 2009 – Restauratie 2013 – 2016

 

De Hanswijkbasiliek is een totaal concept van L. Fayd’herbe, gebouwd in 1663. Het is al eeuwen een begrip als belangrijk mariaal bedevaartsoord. De kerk is opgetrokken met een driebeukig basilicaal grondplan, gecombineerd met een centraalbouw en koepel. Door de ligging langs de Dijle helt het terrein erg af, wat leidde tot het voorzien van een crypte onder de volledige kerk. Indrukwekkend in het interieur is de centrale koepel met eronder de prachtige monumentale bas-reliëfs van Fayd’herbe. Kenmerkend zijn ook de portieken in de centraalbouw met erboven de vier kerkvaders. Het meubilair met preekstoel van Verhaeghen, biechtstoelen van Boeckstuyns en het hoofdaltaar zijn van dezelfde periode.
De restauratie omhelst een restauratie van de voorgevel, gezien in slechtere staat en de volledige interieurrestauratie met inbegrip van de glasramen. Het geheel wordt gerestaureerd naar de oorspronkelijke 17de-eeuwse toestand, gezien latere afwerkingsfasen reeds verdwenen zijn en niet bepalend zijn geweest.
De pleister van wanden en gewelven wordt hersteld en het geheel wordt geschilderd in een witte kalkverf zoals het onderzoek uitwees. De glasramen, een naoorlogse invulling historisch niet passend en in slechte staat, worden vervangen door helder glas-in-lood, zoals het archeologisch onderzoek uitwees. Deze optie ondersteunt ook het barokke concept, toen in de kerkenbouw een overvloedige lichtinval het uitgangspunt was. De kerkvaders en bas-reliëfs werden gereinigd en zeer plaatselijk hersteld. De oorspronkelijke kleurstelling was niet duidelijk, waardoor de optie werd genomen om conserverender te werk te gaan en de patina van het beeldhouwwerk te behouden. De verwarming werd volledig herbekeken en er zal een nieuw altaareiland komen, in een sobere eiken uitvoering. Hierop zal nieuw meubilair komen van de hand van kunstenaar Jac Bisschops.