Vakwerkhoeve

Vakwerkhoeve

W0. Algemeen
W1. Vroeger woonhuis
W2. Vroeger woonhuis stal
W3. Vroeger woonhuis achtergevel
W4. Vroegere schuur
W5. Geleemde wanden
W6. Wand met uil
W7. Wand en hooizolder
W8. Spanten
W9. Nieuwe trap
W10. Borstwering
W11. Bakhuis
W12. Bakoven

VAKWERKHOEVE HASSELT

Architecten E. Hermans

Adres: Trekschurenstraat 35 te Hasselt

Opdrachtgever: Dhr. en Mevr. Vanvolsem

Periode: 2008 – 2011

De Vandeweyerwinning, zoals de vakwerkhoeve in de geschriften beschreven staat, gaat terug tot ca. 1840 met de bouw van het woonhuis. Op de kadastrale mutatieschets van 1940 krijgt de hoeve haar huidige, L-vormige constellatie met stal en schuur. Op het terrein bevinden zich eveneens een bakhuis met aanbouw, een varkensstal, een grondwaterput en een boomgaard. De restauratie werd voorafgegaan door een uitgebreide bouwhistorische studie bestaande uit een archiefonderzoek van de kadasters, interviews met de vorige bewoonster, een vergelijkende studie en een zeer gedetailleerd onderzoek in situ naar de gebruikte verbindingen, telmerken, merken van de timmerlieden e.a. De studie werd opgemaakt door Marc Laenen, hierin bijgestaan voor het onderzoek in situ en de verwerking van de gegevens door E. Hermans. De vakwerkhoeve werd heringericht tot hedendaagse eengezinswoning met praktijkruimte, met respect voor de bestaande kamerindeling. Het vakwerk van de gevels en de dakconstructie werd hersteld en het leem- en vitswerk werd volledig vernieuwd. Hednedagse raamopeningen volgende de vakwerkstructuur. te worden en werd vernieuwd op traditionele wijze. De houten vitsen en het vlechtwerk in wilgenhout werden terug geplaatst, waarna geleemd en gekalkt werd. In de woongedeelten werd bijkomend aan de binnenzijde ecologische  isolatie geplaatst, waarover een leempleister werd aangebracht. Het houten schrijnwerk werd nieuw gemaakt en geplaatst binnen de houten vakken.

Lees de publicatie: Restauratie met liefde voor vakwerk in “Bouwen aan Monumenten”