Borchhouthoeve

Borchhouthoeve

Borchhouthoeve

Architecten Beeck & Hermans bvba

Adres: Bartstraat 29 te Nijlen

Opdrachtgever: Mevr. Verlinden

Periode: 2014-2016

De Borchhouthoeve is een sterk aangepast woonstalhuis met een haakse schuur die mogelijk een oudere 18de-eeuwse kern heeft en gelegen is in de splitsing van de weg. Samen vormen ze een L-vorm en bakenen zo een gekasseid binnenplein af.
Bij de schuur is de oude houten kern nog steeds aanwezig, de zuidoost vleugel was omgebouwd tot garage en aan de noordoostzijde was een open berging en hondenren aangebouwd.
De volledige Borchhouthoeve werd omgevormd tot woning, kangoeroewoning en ontspanningsruimtes. Het hoofdgebouw werd gerestaureerd met de oorspronkelijke 18de-eeuwse hoeve als basis. De eerste woning werd ingericht in de voormalige stallingen met het woongedeelte op het gelijkvloers en het slaapgedeelte op de zolder. Het voormalige woonhuis werd omgebouwd tot de tweede aparte kangoeroewoning voor een familielid van de opdrachtgever. De achterbouwen aan het woonstalhuis (berging, hondenren, afdak) werden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw overdekt terras. De voormalige schuur met karrekot werd heringericht tot ontspanningsruimte. Van de schuur werd de oude houten kern bewaard en opengewerkt. De stallingen die in de schuur gebouwd zijn, werden afgebroken en maakten plaats voor ontspanningsruimte. Recente waardeloze aanbouwen, zoals de serre, het tuinhuis en de tuinberging werden afgebroken. De verharding tussen schuur en woonhuis werd heraangelegd.