Onder Den Toren

Onder Den Toren

ONDER DEN TOREN

 

TV STABO – AR-TE en Architecten Beeck & Hermans bvba

Adres: Onder den Toren 3-4 te Mechelen

Opdrachtgever: MUTO vzw

Periode: 2012 – 2013

 

Het eigendom bevindt zich recht tegenover de Sint-Romboutstoren. Een samenvoeging van twee woningen “de Meersman en de Wildeman” uit de 16de eeuw met voor- en achterhuis met een nog veel ouder kern (kelders, baksteenformaat). In 1782 is een verbouwing die de houten gevelpui versteent en in de tweede heflt van de 20ste eeuw zijn er enkele ongelukkige verbouwingen.
In 2010 kocht de CM de panden aan. Op vraag van de Stedelijke dienst Monumentenzorg werd opdracht gegeven aan Petra Boekstal voor een historische studie. Tevens werden ontmantelingswerken uitgevoerd waarbij een aantal waardevolle interieurelementen aan het licht kwamen (schouwen, lampnissen muurschilderingen…). De muurschilderingen werden door het Vioe onderzocht. Het eigendom stond al enkele jaren leeg. De laatste bestemming was deze van restaurant-frituur op het gelijkvloers met bewoning op de verdieping. De CM, die in de Begijnenstraat een groot pand betrok, wenste een meer zichtbaar stadskantoor in het straatbeeld. Deze ligging was ideaal en sloot bovendien aan op het achtergelegen binnengebied “De Lindeboom”.
De gelijkvloerse 20ste-eeuwse invulling van de voorgevel werd vervangen door een aangepaste hedendaagse vormgeving die de bovenliggende structuur respecteert. Voor de detaillering van de gevel van nr. 3 werd teruggegrepen naar de bouwaanvraag van 1782. De dicht gebouwde binnenkoer werd ontpit en hier werd de nieuwe circulatie met trap en lift ondergebracht. Een nieuwe straatgevel, uit glas en aluminium, werd hiervoor ontworpen. In het interieur werden de waardevolle elementen gerestaureerd en de kantoren kregen een hedendaagse invulling met alle nodige technische voorzieningen die op een bescheiden wijze werden ingeplant.

¬©Foto’s CM Mechelen