Pastorie Rijmenam

Pastorie Rijmenam

PASTORIE RIJMENAM

Architecten Beeck & Hermans bvba

Adres: Sint-Maartensberg 5 te Rijmenam

Opdrachtgever: Gemeente Bonheiden

Periode: 2017 – 2018

De pastorie van Rijmenam dateert uit ca.1785. In de 19de eeuw werd de pastorie verbouwd en kregen de voor- en achtergevel een neoclassicistisch uitzicht. De dakbedekking werd doorgetrokken tot over de zijgevels en een tympaan dat geschraagd wordt door twee gecanneleerde pilasters werd aangebracht. Tevens werd in deze periode de inkomhal aangepast ter plaatsing van een rechte bordestrap en werden de deuren gewijzigd. De kleurstelling van het interieur werd dan ook volledig aangepast.

In de jaren 1960 werd het buitenschrijnwerk van de voorgevel vervangen en op het gelijkvloers van rolluiken voorzien. Tegen de linker zijde en in het verlengde van voor- en achtergevel werd een garage opgetrokken.

Tijdens de werken werd de dakbedekking volledig vernieuwd. De ramen van de voorgevel werden vervangen naar het model van de ramen van de achtergevel, maar dan voorzien van een isolerende monumentenbeglazing. Het merendeel van de ramen van de achtergevel konden gerestaureerd worden. Om de symmetrie van de achtergevel te versterken werd de storende achtergevel van de garage gesloopt en vervangen door een twee meter achteruitgeplaatste wand in cederhout. Om de homogeniteit van het gebouw te versterken werd er geopteerd om de baksteen van het gehele gebouw, met inbegrip van de later aangebrachte voor-en zijgevelsteen, te schilderen in de op de achtergevel aangetroffen rode baksteenkleur. De witsteen, de pilasters en de kroonlijst werden in de witsteenkleur geschilderd.

De kerkfabriek en de parochie zullen achteraan links op het gelijkvloers een lokaal betrekken. Beide vertrekken met tussendeur, rechts op het gelijkvloers zullen door de gemeente als vergaderruimte gebruikt worden. De lokalen op de verdieping zullen dienst doen voor de jeugdwerking.