SINT-JAN-BAPTIST en EVANGELISTKERK MECHELEN

SINT-JAN-BAPTIST en EVANGELISTKERK MECHELEN

SINT-JAN-BAPTIST en EVANGELISTKERK MECHELEN

 

Architecten Beeck & Hermans bvba en Jean-Pierre Verhelst

Adres: Sint-Jansstraat te Mechelen

Opdrachtgever: Stad Mechelen

Periode: Exterieur 2008-2011 – Bouwhistorisch onderzoek 2012 – Materiaaltechnisch onderzoek 2013 – Interieur 2016 -…

 

De Sint-Jan-Baptist en Evangelistkerk werd opgetrokken in gotische stijl van 1400 tot 1483 in Lediaanse steen. Ten noorden van het koor werd in 1546 de sacramentskapel gebouwd, in 1708 werd de zuidelijke sacristie uitgebreid. In het interieur zijn van de 15de-eeuwse fase nog enkele polychrome afwerkingen bloot gelegd bij het onderzoek, maar vooral de muurschilderingen van Sint-Christoffel en Sint-Joris (rond 1400) zijn een unicum. Zij situeren zich op het eerste torenniveau, maar waren oorspronkelijk bij het binnenkomen zichtbaar. Ze werden in 2008 ontdekt, verder vrij gelegd en geconserveerd door het VIOE.
Vanaf de tweede helft van de 16de eeuw begon stapsgewijs de barokke aankleding van de kerk, waaraan de triptiek van Pieter Paul Rubens ‘De aanbidding der wijzen’ nog herinnert. De verdere aankleding kwam grotendeels in de 18de eeuw onder de Oratoren tot stand met stucgewelven, preekstoel, kerkmeestersbanken, het hoofdaltaar en het orgelbuffet. Dit rijkelijke meubilair met waardevolle schilderijen vormden oorspronkelijk één samenhangend geheel met witgestucte gewelven en witgekalkte muren als achtergrond. De aankleding is nog quasi volledig aanwezig en draagt bij tot de unieke kunsthistorische waarde van de kerk.
Het exterieur werd gerestaureerd van 2008 tot 2011: de gevels, de aanzet van de daken en de glasramen. Ter voorbereiding van de interieurrestauratie werd in 2012 en 2013 bouwhistorisch en materiaaltechnisch onderzoek uitgevoerd. De restauratiewerken aan het interieur starten in 2016 en gaan uit van het opwaarderen van de 18de-eeuwse afwerking en aankleding, waarbij het stucwerk en de wandbepleistering hersteld wordt. De vieringtoren wordt eveneens in deze periode hersteld.